Monica Bjerklund
Monica Bjerklund er seniorforsker med spesialisering innen helse, utdanning og velferd. Hennes forskningserfaring er omfattende og inkluderer områder som folkehelsearbeid, utdanning, oppvekst, systemrettet arbeid i pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT), familiemangfold, barnevern, sosialt arbeid, psykososial helse, sosioøkonomiske levekår, kultur, etnisitet og mangfold, urfolk, bærekraft, vold og overgrep, deltakelse og inkludering, samt innvandring og migrasjon. Monica har flere års erfaring med forskergruppeledelse.
Hun har solid bakgrunn som prosjektleder, inkludert hennes lederskap i det nasjonale barnehageprosjektet "Samiske barnehager som helsefremmende arena" i perioden 2019-2022. Dette prosjektet ble støttet av Samisk nasjonal kompetansetjeneste - psykisk helse og rus (SANKS). I tillegg leder hun evalueringen av folkehelseprosjektet Sammen Mot i Vestfold og Telemark, som skal forebygge vold og overgrep blant barn og unge. Dette reflekterer hennes engasjement for å utvikle kunnskap om tidlig innsats og folkehelsearbeid i barnehage og skole. Hun brenner for å forbedre helsen og trivselen til barn og unge, samt å styrke miljøet i barnehager og skoler.
Hun har 24 års karriere som vitenskapelig ansatt ved universiteter og høgskoler bak seg, inkludert stillinger som dosent i spesialpedagogikk og førsteamanuensis i helse- og sosialfag. Hun har undervist på ulike nivåer, blant annet ved mastergradsprogrammer i spesialpedagogikk, videreutdanningskurs i flerkulturelt barnevern, psykososialt arbeid med barn og unge, samt psykisk helsearbeid. I tillegg har hun bidratt til utdanningsprogrammer som sosionomutdanning, barnevernspedagogutdanning, lærerutdanning og barnehagelærerutdanning. Monica har dessuten erfaring fra faglig ledelse av utdanningsprogrammer og studieemner.
Prosjekter
-
Evaluering av læreplan i VG3 jakt og viltforvaltning
Underveis- og sluttevaluering av programfaget jakt og viltforvalning på vg3 naturbruk, studieforberedende.
-
Kunnskapsgrunnlag til handlingsplan - vold i nære relasjoner og negativ sosial kontroll
Telemarksforsking gjennomfører en kunnskapsutredning basert på tidligere forskning om temaene: 1) effektiv forebygging, 2) beskyttelse av ofre ved vold i nære relasjoner og negativ…
-
Evaluering av tiltaksutvikling i Sammen Mot – Forebygging av vold og overgrep i et folkehelseperspektiv
Midlene er tildelt kommunene Færder, Larvik og Midt-Telemark, og prosjektperioden er 2020-2023. Hovedmålet for Sammen Mot er at barn og unge i Vestfold og…
-
Veiledning for å styrke kvaliteten i barnehagen
Konsortiet Telemarkforsking, Dronning Mauds Minne Høgskole, Høgskolen i Østfold og OsloMet Storbyuniversitetet gjennomfører prosjektet Veiledning til barnehageeiere for å styrke kvaliteten i barnehagen. Prosjektet…