Steffen Pedersen Solheim

Vi satser på kommunikasjon – Steffen har fått sin drømmejobb!

november 12, 2024

I oktober begynte Steffen Pedersen Solheim som kommunikasjonsrådgiver ved Telemarksforsking.

Ansettelsen er et ledd i en strategisk satsing på kommunikasjon og forskningsformidling, forklarer direktør, Ailin Aastvedt.

Vi deler Steffen med NORSUS der han kommer til å jobbe halvparten av tiden.

– Når vi nå ansetter en spesialist på kommunikasjon som skal hjelpe oss med å få kunnskapen ut til så mange som mulig, er det ikke bare fordi vi er stolte av den – selv om vi naturligvis er det også. Men som forskningsinstitutt er forskningsformidling ett av våre viktigste samfunnsoppdrag, og med denne ansettelsen styrker vi oss på dette feltet, sier Aastvedt.

Steffens hovedoppgave vil være å formidle forskningen vår og samtidig hjelpe forskerne i deres formidlingsarbeid – slik at effekten av deres innsats kan bli enda større.

Samtidig vil Steffen hjelpe oss med å bli mer strategiske i vår kommunikasjon, for å støtte opp om instituttets overordnede mål og samfunnsoppdrag.

– Forskerne i Telemarksforsking er allerede flinke til å formidle sin egen forskning. Med en person som er dedikert til kommunikasjon får vi jobbet mer langsiktig.

Men hva tenker hovedpersonen selv om sin nye stilling? Vi har intervjuet ham etter et par uker på jobb.

Velkommen til Telemarksforsking!

– Tusen takk! Det er veldig hyggelig å være her!

Kan du fortelle litt om din fagbakgrunn – hva har du jobbet med tidligere?

– De siste syv årene har jeg jobbet i markedsføringsbyrået NewsLab i Oslo. Der startet jeg som tekstforfatter, men har med årene jobbet både som prosjektleder, avdelingsleder og rådgiver, i tillegg til at jeg har fortsatt å skrive og produsere innhold.

– Før NewsLab jobbet jeg som journalist – blant annet hos forskning.no, Aftenposten og Aftenposten Vitenskap. Jeg er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda.

Hva skal du jobbe med på Telemarksforsking framover?

– Hovedoppgaven min her blir å sørge for at den spennende og samfunnsnyttige forskningen skal nå ut til så mange som mulig.

– I praksis innebærer dette å skrive om forskningen i egne kanaler og sosiale medier, hjelpe med å videreformidle forskningen til pressen og også lage visuell kommunikasjon rundt kunnskapen som produseres her.

– Samtidig er jeg opptatt av hvor viktig planlegging og langsiktige perspektiver er for å nå kommunikasjons- og markedsføringsmål, og jeg skal også være med på å hjelpe til med å se på hvordan instituttet best kan nå sine mål.

Hva er det med forskningsformidling som interesserer deg?

– Det blir mye skriving, og det er jeg veldig glad for, for det er det morsomste jeg vet.

– I Volda fikk jeg det beste skriverådet jeg har fått, som er: «Skriv riktig, skriv stramt og les poesi » – der jeg forstår «riktig» som både grammatisk riktig, men også faktuelt riktig.

– Å kommunisere rundt forskning er avhengig av alle tre punktene. Forskningsformidling stiller svært høye krav nøyaktighet. Ikke bare må forskningen, som for en legmann kan være svært komplisert, gjengis riktig, men forskning kan også vris og vinkles på måter som kan være unøyaktig. Det finnes det nok av eksempler på. Enkelte språklige verktøy for å fange folks interesse, for eksempel, kan være ganske kraftige og det er viktig å kjenne ansvaret sitt ved å ikke misbruke dem.

– Samtidig er jo kunnskap mer effektiv jo flere som besitter den, og da er formidlingens oppgave i mitt syn å sørge for at forskningen treffer alle som har nytte av den på en måte som engasjerer dem og som de forstår.

– Og det er her forskningsformidling er på sitt aller mest spennende: Å gjøre kompliserte ting enkelt å forstå, engasjerende og samtidig helt nøyaktig og riktig – i tett samarbeid med svært kunnskapsrike eksperter, er kanskje noe av det aller mest givende jeg kan drive med .

Hva er du mest spent på i din nye jobb her?

– Akkurat nå gleder jeg meg veldig til å dykke ned i all forskningen som gjøres her og bli enda bedre kjent med alle sammen og hva de gjør. En av de tingene som motiverte meg aller mest til å bli forskningsjournalist i utgangspunktet var muligheten til å ha tilgang på og kunne lære av folk som er smartere enn meg.

– Og det er det jo mange av her!

Noe annet du vil legge til?

– Jeg kommer opprinnelig fra Skien, men bor i Oslo og kommer til å pendle hit til Bø, og jeg har litt behov for å skryte av hvor fint jeg syns det er å komme hit til Bø og til Hellandtunet.

– Utsikten her oppe er helt fantastisk og alle som er her har tatt meg så godt imot. Så takk til alle som har gjort starten min i Telemarksforsking så fin – og ikke minst takk til Bø og Telemark for å være så bra sted å være !