Vi har fått en ny doktor!

mai 7, 2024 Kulturliv og kulturpolitikk

Line Elise Holmboe disputerte nylig med doktorgradsavhandlingen «Litteraturpolitikk i praksis. Forleggere og statens innkjøpsordning for ny norsk litteratur», ved OsloMet. Vi har intervjuet henne.

Gratulerer med en særs vel overstått disputas, hvordan føles det?

Det føles bra! Det tar tid å gå inn for landing etter en sånn opplevelse. Det har vært et kjør i forkant, men det ble en innmari morsom dag.

Kan du fortelle litt om prosjektet ditt?

Jeg har intervjuet et knippe forlagsfolk som alle har stor suksess med å få sine utgivelser innkjøpt i innkjøpsordningen for ny norsk litteratur. Det innebærer at de får statlig støtte til utgivelsen og at boken blir sendt ut til alle landets folkebiblioteker i papir og (stort sett) e-bok.

Hva fant du ut?

Et sentralt funn var at forleggeren og staten har et nært samarbeid om å utføre statlig litteraturpolitikk i praksis. I avhandlingen argumenterer jeg for å kalle samarbeidet korporatisme på individnivå. I kulturpolitikkforskning og i statsvitenskapen, hvor korporative samarbeid er mye omtalt, snakker man vanligvis bare om at slike systematiske samarbeid som foregår over tid, er noe som foregår mellom myndighetene og organisasjonslivet. Jeg finner at dette også skjer på individnivå. Avhandlingen gir mer kunnskap om en nøkkelperson i det litteraturpolitiske systemet, nemlig forleggeren, som ikke har blitt viet særlig oppmerksomhet i forskningen tidligere.

Hva slags data har du brukt?

Jeg har gjort kvalitative dybdeintervjuer og dokumentstudier.

Hva er det viktigste du har lært gjennom arbeidet med avhandlingen?

Jeg har lært mye om samspillet mellom valget av teori og systematisering/fremstilling av empirien. Jeg jobbet mye med dette og hadde et gjennombrudd i arbeidet da jeg fant en teoretisk vinkling som bidro til å få tydelig frem det jeg mente var særegent ved mitt empiriske materiale.

Jeg har lært at det er viktig å aldri gi seg, og at det å følge det som pirrer nysgjerrigheten kan være avgjørende for å få originale og gode resultater. Samtidig har det vært viktig å beholde den faglige tørsten og motivasjonen.

 

Hva skal du gjøre nå?

Jobbe som oppdragsforsker her på TF. Og publisere så mange artikler jeg kan fra avhandlingen og på temaet jeg fikk til prøveforelesning.

Selv om mitt formelle samarbeid med OsloMet nå er over, vil jeg beholde kontakten med det gode fagmiljøet der. Så ser jeg frem til å fortsette å bygge nettverk som følge av at avhandlingen nå er sluppet ut i det fri slik at folk på litteraturfeltet kan lese den.

Om Line og avhandlingen

Line har master i Nye Kulturstudier ved Høyskolen i Telemark (nå USN). Hennes doktorgradsprosjekt har vært tilknyttet Arkiv, bibliotek- og informasjonsfag ved OsloMet. Hun får en PhD i samfunnsfag.

 

Hovedveileder for Line har vært Sigrid Røyseng (Norges Musikk Høyskole) og Roger Blomgren (Universitätet i Borås).

Komiteen som vurderte arbeidet ble ledet av Terje Colbjørnsens, BI (tidligere OsloMet).

Holmboe jobber nå som forsker ved Telemarksforsking i Bø. Holmboes prosjekter og publikasjoner utført ved Telemarksforsking, finner du her.