Fotografi som viser mann i arbeid Foto av: Blaz Erzetic

Varig tilrettelagt arbeid i kommunal regi

august 12, 2024 Helse, utdanning og velferd

I perioden 2018 til 2021 ble det gjennomført et forsøk der kommunene skulle ha ansvar for den statlige ordningen med Varig Tilrettelagt Arbeidet (VTA). Telemarksforsknings evaluering viser at forsøkene samlet sett ikke ga flere i målgruppen et tilbud, sammenlignet med den ordinære ordningen. Enkelte forsøk klarte imidlertid å oppnå klare forbedringer i den siste fasen av forsøksperioden.

Telemarksforskning har evaluert forsøksordningen i to runder. Første rapport evaluerer ordningen fram til 2020, og tok for seg den første fasen i forsøket.

– Denne siste rapporten følger prosjektet ut 2021, og følger siste delen av forsøket, men bygger også på første evalueringsrunde, forteller prosjektleder Geir Møller. For å evaluere forsøket er det blitt gjort intervjuer med VTA-ansatte, veiledere og ansvarlige i forsøkene og i ordinære tiltaksbedrifter.

 

Forsøksordning i seks kommuner

Seks kommuner deltok i forsøket med å ha ansvar for ordningen med varig tilrettelagt arbeid. Formålet var å vurdere fordeler og ulemper med et kommunalt ansvar for ordningen. Videre handlet det om å vurdere om dette ville gi flere deltakere et tilbud og/eller et bedre tilbud.

 

Ingen økning av tilbudet

Evalueringsrapportene konkluderer med at forsøkene samlet sett ikke ga flere i målgruppen et tilbud sammenlignet med den ordinære ordningen styrt av staten. Dette bygger på at kostnadene per VTA-ansatt i forsøkene var omtrent lik de statlige tilskuddssatsene. Den første evalueringsrapporten konkluderte også med at kvaliteten på tilbudet på flere områder var bedre i de ordinære tiltaksbedriftene enn i forsøkene. Samtidig ble det påpekt at forsøkene hadde bygd opp en ny tjeneste, og at det derfor ikke var overraskende at forsøkene bar preg av mye prøving og feiling.

 

Bedret kvalitet i siste fase av forsøket

Hovedkonklusjonene fra den første evalueringsrapporten gjelder også langt på vei for den siste fasen av forsøket. Forsøkene i Lillestrøm og Oslo endret imidlertid strategiene i den siste fasen av forsøket, noe som bidro til en klar forbedring av kvaliteten på virksomheten. Resultatene fra forsøkene, spesielt i Lillestrøm, men også i Oslo, viser også at kostnadene per VTA-plass er lavere enn i ordinære tiltaksbedrifter.

 

Kritisk tross gode resultater

– Selv om enkelte av forsøkskommunene har oppnådd gode resultater, er evalueringen likevel kritisk til om disse resultatene gir et tilstrekkelig grunnlag for å overføre VTA-ordningen til kommunene, forteller Møller.

Dette skyldes at forsøkene ble gjennomført i relativt liten skala, målt i antall VTA-ansatte, og at det var relativt store kommuner som deltok i forsøket. Rapporten konkluderer derfor med at det er mer realistisk at kommunene tilbyr tilrettelagt arbeid som et supplement til dagens VTA-ordning.

 

Du kan lese hele rapporten her.