Kunstig intelligens og digital kulturpolitikk
Kunstig intelligens og digital kulturpolitikk er et satsingsområde for kulturforskningen ved Telemarksforsking. Gjennom flere gjennomførte og planlagte forskningsprosjekter utvikler vi oppdatert kunnskap om hva som skjer når kulturen er digital og når den kan skapes av maskiner og ikke mennesker.
Digital kulturpolitikk
Det er lenge siden kulturpolitikken og kulturproduksjonen begynte å bli preget av digitalisering. Samtidig er det liten tvil om at den digitale påvirkningen på kulturpolitikken har gått sakte, og at fremdeles er flere uavklarte spørsmål knyttet til hvordan den offentlige kulturpolitikken skal forholde seg til digital kultur. Dette har vært et tema for forskning ved Telemarksforsking gjennom mer enn ti år. Temaet har også blitt høyst aktuelt gjennom utviklingen av kunstig intelligens.
Kunstig intelligens
Utviklingen og bruken av kunstig intelligens er et tema som er svært relevant både for kulturproduksjon og (digital) kulturpolitikk. I løpet av de siste to årene, og særlig etter den offentlige lanseringen av ChatGPT i november 2022, har vi sett jevnlige oppslag om hvordan ting endrer seg raskt på dette området: Mot slutten av 2022 inkluderte Museum of Modern Art i New York et stort verk som ble generert og oppdatert av en kunstig intelligens i sine utstillinger. På nyåret 2023 gikk en rekke amerikanske kulturarbeidere til søksmål mot de store KI-selskapene for brudd på opphavsretten, siden de mente at språkmodellene var trent på deres åndsverk. Her hjemme har også organisasjoner som representerer kulturarbeidere, som f.eks. Creo og Grafill, etterlyst en mer aktiv holdning fra kulturpolitiske myndigheter i spørsmålet om kunstig intelligens.
Telemarksforsking har siden starten av 2023 arbeidet med å utvikle kunnskap om og skaffe oversikt over mulige konsekvenser av kunstig intelligens på disse områdene. Vi har søkt Forskningsrådet om midler til et flerårig prosjekt som undersøker hvordan utviklingen av kunstig intelligens utfordrer både produksjonen og bruken av kultur, og ikke minst hvordan en offentlig kulturpolitikk skal forholde seg til kunst som er produsert av maskiner. Skal det for eksempel være en offentlig oppgave å støtte og distribuere tekst og bilder generert av kunstig intelligens? Og hvem har rettigheter til disse kulturproduktene?
Telemarksforsking har også løftet frem disse temaene gjennom presentasjoner på konferanser og paneldebatter på sentrale arenaer. I 2023 var vi for eksempel ansvarlig for en paneldebatt under Kulturytring Drammen som satte temaet på agendaen. For tiden jobber vi blant annet med å skaffe en oversikt over hvordan ulike strategi- og politikkdokumenter, både i Norge, Norden og Europa, forholder seg til skjæringspunktet mellom kulturproduksjon og kunstig intelligens.