Bærekraftige og helsefremmende matsystemer
Vi forsker på hvordan vi kan styrke omstillingen til mer bærekraftige og helsefremmende matsystemer, blant annet gjennom å utforske hvilke barrierer og muligheter som spiller inn i denne omstillingen.
Matsystemet er en viktig del av bioøkonomien, matberedskap og av våre daglige liv. Samtidig finner vi bærekraftsutfordringer i alle ledd – fra produksjon, bearbeiding, distribusjon og handel, til forbruk. Det er behov for et større mangfold av både hva vi produserer og hvor man får kjøpt disse matvarene, og å få til mer lokale og sirkulære løsninger.
Vi er engasjert i prosjekter knyttet direkte til omsetningskanaler for lokal, gjerne økologisk, mat, som andelslandbruk, REKO-ringer og direkte salg til restauranter og offentlige virksomheter. Disse representerer ofte bærekraftige alternativer til «mainstream» handel og innebærer ofte en mer bærekraftig produksjon, forbruk og kosthold, herunder mer plantebasert kost.
Videre har vi et spesielt fokus på mulighetene som ligger i tverrsektorielle samarbeid for å fremme omstilling i matsystemet. Dette innebærer blant annet inkludering, arbeidstrening, mattilbud i skoler og barnehager, kompetanseheving, utdanning, samt avfallshåndtering og gjenvinning av avfallsressurser i en sirkulær økonomi. Vi samarbeider med kommuner, fylkeskommuner, statsforvaltere, gårdbrukere og andre samfunnsaktører.
I en del av prosjektene har vi en aksjonsforskningstilnærming og benytter verktøy for god dialog og samskaping. Dette gjør at vi kan få fram flere perspektiver på utfordringer, muligheter og hva som konkret kan gjøres for å få økt bærekraft og innovative løsninger. Ofte bruker vi elementer fra Living Labs-tilnærmingen i slike prosjekter.
Vi jobber også med evalueringer og følgeforskning av ulike tiltak og satsninger, for eksempel evaluering av flere landbrukspolitiske miljøvirkemidler, følgeevaluering av forsøk med programfag for bioøkonomi i videregående skole og følgeforskning på introduksjon av samskaping i kommuner.