Samisk tilhørighet og psykososial helse hos norskspråklige samer
Sannhets- og forskningskomiteens innstilling (2023) slår fast at mange samer gradvis eller fullstendig har sluttet å snakke samisk og gått over til å bruke norsk som følge av fornorskningspolitikken og mangel på tiltak for å beholde flerspråkligheten. I tillegg har fornorskningen ført til kulturtap, at urfolk har blitt sett ned på, utsatt for mobbing, hatprat, diskriminering og trakassering i møte med majoritetsbefolkningen. Dette er et alvorlig samfunnsproblem, og har ført til et historisk traume med vedvarende belastninger (Sannhets- og forsoningskommisjonen 2023).
Hvordan erfarer ikke-samisk språklige samer sin samiske identitet og sosial og kulturell tilhørighet? Hvordan opplever de selv at dette påvirker opplevelsen av psykososial helse og trivsel?
Prosjektet er en kvalitativ intervjustudie som utforsker erfaringene til et utvalg samer i alderen 18-90 år som ikke er samiskspråklig. Prosjektet er basert på livshistorieintervjuer, hvor vi følger menneskers livslinje og setter dem i sammenheng med historiske begivenheter knyttet til den samiske befolkningen. Vi vil både se på risikofaktorer/patogenese erfart av deltakerne, og salutogenese og resiliens knyttet til deres livsløp og livshistorier. Denne kunnskapen kan benyttes til bedre å forstå hvordan et utvalg ikke-samisk språklige opplever sin situasjon og sin psykososiale helse og trivsel i samtiden, og til å utvikle noen konsepter som kan være nyttig i forståelsen av akkurat denne gruppens situasjon og mestringsstrategier.