Sentralbadet. *** Local Caption *** Sentralbadet (arkitekt Halfdan Grieg) var Bergens første svømmehall da det stod ferdig i 1960. – Nederst: De første stupene i det nye Sentralbadet på Engen i 1960. Ved åpningen ble badet betegnet som Norges fineste bad med svømmehall, dampbad, styrtebad, romerbad, karbad og kullsyrebad, og dertil landets første bowlinghall i underetasjen og restaurant med speilglassrute-utsikt til svømmehallen. Fotograf: Norvall Skreien.

Nytt scenekunsthus i Sentralbadet i Bergen

november 27, 2018Evalueringer og utredninger Kulturforsking

Telemarksforsking skal på oppdrag fra Bergen kommune utrede hvordan Sentralbadet kan bli et solid, bærekraftig scenekunsthus.

Bergens tradisjonsrike Sentralbad, tegnet av arkitekt Halfdan Grieg og oppført i 1960, var byens første svømmehall. Bygget er ikke lenger egnet som svømmehall, men framfor å rive det modernistiske bygget, har politikerne vedtatt at det skal fylles med ny kultur, nærmere bestemt dans og teater.

To av de største scenekunstinstitusjonene i Bergen, BIT Teatergarasjen og Carte Blanche mangler lokaler, derfor skal disse spille hovedrollen i huset. Dette er gode nyheter for BIT, CB og for Sentralbadet som kulturminne, men prislappen blir høy.

Nå trenger Bergen kommune hjelp til å utvikle en driftsmodell for det nye scenekunsthuset som gjør driften bærekraftig. Telemarksforskning tar oppdraget og skal etter beste evne foreslå en driftsmodell som i størst mulig grad ivaretar interessen til både hovedrolleinnehaverne, andre danseensembler og teatergrupper, publikum og politikerne.

Foto: Bergen byarkiv