Sentralbadet. *** Local Caption *** Sentralbadet (arkitekt Halfdan Grieg) var Bergens første svømmehall da det stod ferdig i 1960. – Nederst: De første stupene i det nye Sentralbadet på Engen i 1960. Ved åpningen ble badet betegnet som Norges fineste bad med svømmehall, dampbad, styrtebad, romerbad, karbad og kullsyrebad, og dertil landets første bowlinghall i underetasjen og restaurant med speilglassrute-utsikt til svømmehallen. Fotograf: Norvall Skreien.

Nytt scenekunsthus i Sentralbadet i Bergen

november 27, 2018

Telemarksforsking skal på oppdrag fra Bergen kommune utrede hvordan Sentralbadet kan bli et solid, bærekraftig scenekunsthus.

Bergens tradisjonsrike Sentralbad, tegnet av arkitekt Halfdan Grieg og oppført i 1960, var byens første svømmehall. Bygget er ikke lenger egnet som svømmehall, men framfor å rive det modernistiske bygget, har politikerne vedtatt at det skal fylles med ny kultur, nærmere bestemt dans og teater.

To av de største scenekunstinstitusjonene i Bergen, BIT Teatergarasjen og Carte Blanche mangler lokaler, derfor skal disse spille hovedrollen i huset. Dette er gode nyheter for BIT, CB og for Sentralbadet som kulturminne, men prislappen blir høy.

Nå trenger Bergen kommune hjelp til å utvikle en driftsmodell for det nye scenekunsthuset som gjør driften bærekraftig. Telemarksforskning tar oppdraget og skal etter beste evne foreslå en driftsmodell som i størst mulig grad ivaretar interessen til både hovedrolleinnehaverne, andre danseensembler og teatergrupper, publikum og politikerne.

Foto: Bergen byarkiv