En gruppe musikkstudenter spiller med sine instrumenter. Foto: Karina Krokaa for NMH

Nye tall om musikkutdannede: De fleste er i jobb – mange er i midlertidige stillinger

juni 10, 2025 Kulturliv og kulturpolitikk

Kun to prosent er arbeidssøkende første året etter endt utdanning, men for mange er arbeidshverdagen preget av uforutsigbarhet. De fleste må kombinere roller, viser ny rapport fra Telemarksforsking.

Rapporten, «Poststudium: Kandidatundersøkelse blant tidligere musikkstudenter i Norge», gir innsikt i arbeidshverdagen, sysselsettingssituasjonen og inntektsnivået til personer som har fullført høyere musikkutdanning i Norge mellom 2014 og 2024.

Rapporten viser at musikkutdannede i stor grad er i arbeid: Bare to prosent oppga at de var arbeidssøkende det første året etter endt utdanning. Samtidig har mange en uforutsigbar arbeidshverdag preget av midlertidige ansettelser og frilansoppdrag.

Flere kombinerer ulike roller

Andelen som arbeider som selvstendig næringsdrivende har økt siden forrige kartlegging i 2013. Det gjelder særlig dem som har studert rytmisk musikk.

— Flertallet kombinerer ulike roller, som undervisning, kunstnerisk virksomhet og annet arbeid, sier prosjektleder Bård Kleppe.

Rapporten bygger på registerdata fra Statistisk sentralbyrå og en spørreundersøkelse som er besvart av 968 tidligere musikkstudenter ved Norges musikkhøgskole, NTNU, Universitetet i Bergen (Griegakademiet), UiT Norges arktiske universitet, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Agder, Høyskolen Kristiania, Barratt Due musikkinstitutt og NLA Høgskolen.

Lave inntekter sammenlignet med andre

Inntektsnivået blant de som har høyere musikkutdanning er lavere enn hos andre med høyere utdanning.

Den gjennomsnittlige yrkesinntekten for tidligere musikkstudenter utgjorde i 2022 omtrent 71 prosent av inntekten til andre med tilsvarende utdanningsnivå: 394 406 kroner for tidligere musikkstudenter, og 557 496 kroner for andre.

De med mastergrad har generelt høyere inntekter enn de med bachelorgrad, og klassiske musikere tjener i snitt mer enn rytmiske.

Kulturskolen er viktig for studentene

Mange musikkstudenter har fått sin første musikkopplæring gjennom kulturskolen.

Tre av fire gikk i kulturskole som barn, en økning fra 2013. Korps, kor og trossamfunn har også vært viktige arenaer for musikkopplæringen.

Kulturskolen er også den viktigste arbeidsplassen for de tidligere studentene. 68 prosent av studentene underviser i større eller mindre stillinger i dag, og flest underviser i kulturskolen.

Mer fornøyde, og mer utdanning

Tidligere studenter oppgir i hovedsak at de er fornøyde med utdanningen sin, selv om det er variasjoner mellom studiesteder og instrumentgrupper.

Flere fullfører på normert tid, og stadig flere bachelorstudenter velger å gå videre til masterutdanning.

Rapporten er en oppfølger til en tilsvarende undersøkelse fra 2013 og gir viktig innsikt i hvordan utdanningene forbereder studenter til en stadig mer sammensatt og uforutsigbar arbeidsmarkedssituasjon.

Rapporten er skrevet på oppdrag for Nasjonalt fagorgan for utøvende og skapende musikk (FUM)

Rapporten kan lastes ned her (pdf).

For mer informasjon, kontakt prosjektleder Bård Kleppe eller Nora B. Kulset ved Nasjonalt fagorgan for utøvende og skapende musikk (FUM).