Hvordan kan kommuner forebygge vold og overgrep blant barn og unge?
september 16, 2024Telemarksforsking har evaluert tre kommuners prosjekter for forebygging av vold og overgrep blant barn og unge i en treårs periode. Vi har kommet frem til en rekke anbefalinger til kommuner som ønsker å jobbe forebyggende og universelt på dette området. Her får du noen smakebiter.
Folkehelseprosjektet «Sammen Mot»
Kommunene Midt-Telemark, Færder og Larvik har, med midler fra Vestfold og Telemark fylkeskommune, utformet hver sine folkehelseprosjekt – under den overordnede paraplyen «Sammen mot». Prosjektene har som mål å forebygge vold og overgrep, gjennom kompetanseutvikling og involvering.
-«Sammen Mot» har satt arbeidet mot vold og overgrep på dagsorden, både i barnehagene, i skolene og på andre tjenesteområder. «Sammen Mot» har bidratt til å styrke det forebyggende arbeidet gjennom et felles språk, felles kompetanse og felles verktøy hvor barn og unge er involvert, forteller prosjektleder ved Telemarksforsking, Monica Bjerklund. Hun viser til at «Sammen Mot» har skapt og fungert som et felles forebyggingsløft i et folkehelseperspektiv. Videre forteller Bjerklund at prosjektet har flyttet kunnskapsfronten innen kommuners arbeid med forebygging ved å involvere barn, unge, foreldre og ansatte i kommunen.
Nå skal kompetansen spres. Her har vi samlet tre av anbefalingene.
Knagger i kompetanseutviklingen
Kompetansen som utvikles bør være generell og anvendelig i flere sammenhenger, og skal relateres til å skape trygghet, etablere gode relasjoner, styrke livsmestring og å forstå seg selv og andre bedre. Dette er kompetanse alle som arbeider med barn og unge har bruk for til daglig, og som danner grunnlaget for gode og åpne samtaler mellom voksne og barn. I tillegg bør det bygges kompetanse om generell, seksuell utvikling. Deltakerne bør videre få mer spesifikk kompetanse knyttet til traumebevisst omsorg, samt innhold som styrker målgruppenes og deltakernes kompetanse om vold og overgrep.
Involvering, særlig av barn og unge
Involver deltakerne aktivt i utformingen og gjennomføringen av forebyggende, universelle tiltak, herunder barn og unge. Det er viktig å systematisk ta med seg innspill og spørsmål fra barn og unge i utviklingen og gjennomføringen av prosjektene. Det er videre anbefalt at det er de voksne som kjenner barna og de unge, som også gjennomfører forebyggingstiltakene, for eksempel lærere og barnehagelærere.
– Vi vil gjøre oppmerksom på at i prosjekter med involvering, så vil læringsinnholdet være dynamisk og under stadig utvikling, utdyper Bjerklund. Hun legger til: -barn og unge må settes i sentrum av prosjektene, og vi må hele tiden tenke på dem som den primære målgruppen. Dette innebærer blant annet å skaffe seg god kjennskap til barn og unges hverdag og til deres tanker og holdninger til seksualitet, vold og overgrep i den konkrete konteksten en arbeider i.
Universelle arenaer – og bevissthet om de som faller utenfor
Gjennomfør tiltak på de arenaene alle barn og unge befinner seg til daglig, slik som barnehage, skole og fritid. Evaluer hvem som likevel kan falle utenfor eller som ikke er inkludert på lik linje med andre, og styrk tiltakene for å møte disse gruppenes behov. La mangfold og inkludering være et sentralt element, fordi både barn, unge, foreldre og profesjonsutøvere er forskjellige.
-Til slutt er det viktig å poengtere behovet for å bygge kompetanse og strategier for oppfølging av barn og unge som faktisk er utsatt for vold og overgrep, siden universelle tiltak kan føre til økt avdekking, utdyper Bjerklund. Dette er et ansvar alle kommuner har.
Nå er tiden inne for å spre erfaringene fra dette arbeidet nasjonalt.
Folkehelsekonferansen
Prosjektleder Monica Bjerklund og prosjektmedarbeider Christine Hvitsand skal presentere resultatene på Folkehelsekonferansen i Tønsberg 23. september. Der er en hel dag satt av til «Sammen Mot». Tidligere barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen skal lede en panelsamtale med blant andre forskerne fra Telemarksforsking, Senter mot incest og seksuelle overgrep og de tre deltakerkommunene Midt-Telemark, Færder og Larvik.
Kanskje sees vi der? Les mer om Folkehelsekonferansen her: B: Sammen Mot – forebygging av vold og overgrep i et folkehelseperspektiv | Folkehelsekonferansen