Hvordan er befolknings- og næringsutviklingen i kommunene?
juni 25, 2024Hvordan ser våre prognoser for befolkningsutviklingen ut – sammenlignet med prognosene til Statistisk sentralbyrå? Hvilke kommuner har hatt uventa høy vekst i næringslivet? Hvordan er arbeidsplassveksten i ulike kommuner?
Dette er blant spørsmålene som forsker Knut Vareide svarer på når han inviterer kommunene til webinar om regionale analyser.
Service til kommunene
Mange planleggere i Kommune-Norge deltok på webinar med Telemarksforsking i forrige uke. Rundt 70 kunder fra kommuner, fylker og regioner deltok. De fikk høre forskeren bak regionalanalyse.no forklare og fortolke tall og analyser, og «leke seg med» grafikk på direkten. Systemutvikler Didrik Vareide svarte fortløpende på spørsmål på chat. Webinaret føyer seg inn i en rekke av webinar der scenarier og utviklingstrekk på regionalanalyse.no gås gjennom.
-Vi skiller oss fra SSB
-SSB sier for eksempel at Berlevåg kommune skal vokse. Vi sier at det er mer sannsynlig med en nedgang. Det er et stort sprik mellom oss her. Berlevåg er et eksempel, men det er rundt 100 andre slike eksempler i Kommune-Norge, forteller Knut Variede til webinar-deltakerne.
Telemarksforsking lager 4 ulike befolkningsscenarier for hvert enkelt sted. Bakgrunnen for dette er at det alltid blir avvik i fremskrivingene. Det er derfor hensiktsmessig å ha en «vifte» med scenarier for å få frem usikkerheten. Telemarksforsking’s scenarier baserer seg blant annet på SSB’s prognoser for innvandring, fruktbarhet og dødelighet. Men fremskrivningene til Telemarksforskning, særlig for distriktskommunene, skiller seg markant fra fremskrivningene til SSB.
– Vi skisserer at flere regioner og fylker får nedgang fremover, mens SSB skisserer opp at det kun er Sogn og Fjordane som får en liten nedgang, forklarer Vareide.
Mange spørsmål reises i kjølvannet når du studerer befolkningsscenariene på regionalanalyse.no. Knut Vareide reiser noen av spørsmålene i løpet av webinaret: Må vi øke pensjonsalderen? Må vi få inn de som er i utenforskapet? Må vi øke arbeidsinnvandringen?
Grafikk og enkel funksjonalitet
Variede går gjennom grafikk og tall på regionalanalyse.no, og viser funksjonaliteten for kundene. Kunden kan velge hvilket tema de ønsker å studere – eksempelvis arbeidsplassvekst eller befolkningsscenarier, og de kan velge aktuell kommune eller region de ønsker å se nærmere på, og om de ønsker å se på historiske tall eller fremskrivninger.
En kommune kan eksempelvis studere befolkningsscenarier for sin kommune frem til 2050 på generell basis. Så kan de, ved å «slide» mellom ulike aldersgrupper, se hvor stor vekst de får innen ulike aldersgrupper: hvor stor er veksten i befolkningen over 80 år, under 20 år eller i alderen 20-65 år? De kan enkelt velge mellom prosenter eller absolutte tall.
Hvordan er næringsutviklingen i kommunene?
-Noen steder, eksempelvis Holmestrand, har hatt høyere vekst enn ventet – altså en positiv næringsattraktivitet – som ikke kan forklares av ytre omstendigheter. Det motsatte har eksempelvis vært tilfelle for Bærum og Tønsberg, forteller Varieide, mens han veksler mellom ulike kommuner og grafikk på regionalanalyse.no.
-Går det dårlig? Hvilke bransjer har bidratt til det? Går det bra? Hvilke bransjer har bidratt til det? Varieide viser hvor man finner svar på disse spørsmålene i sin egen kommune eller region.
Hva er arbeidsplassveksten? Hvordan er veksten fordelt mellom offentlig sektor og privat sektor? Og innenfor offentlig sektor – hvor stor andel av veksten har skedd i kommune, fylke og stat? Grafikk og tall hentes opp ved noen tastetrykk, og deltakerne får se eksempler fra ulike kommuner og regioner i hele landet.
Fruktbarheten
Frutbarheten i Norge var på 1.9 i 2009 – noe som innebærer at kvinner i gjennomsnitt fikk 1.9 barn. Det har blitt diskutert mye denne våren hvorfor fruktbarheten har gått ned, nå til et bunnivå på 1.4 i 2023. Variede henter frem tall og grafikk knyttet til fruktbarhet i reginaleanalyser.no
-Her er det moro å gå tilbake til gamle prognoser. SSB sa i 2018 at fruktbarheten skulle gå opp etter 2018, men fruktbarheten gikk langt under prognosene. SSB sa fruktbarheten skulle opp etter 2020 – men den gikk ned. Det samme skjedde i 2022. Nå regner SSB med at fruktbarhetens skal opp i 2024 – men vil den gjøre det?
Webinaret avsluttes med at det inviteres til nytt webinar i august, der kvartalsvise endringer kommer til å vises frem, sammen med nye funksjonaliteter og analyser.
Link til regionale analyser finner du her