Kommunal og regional utvikling
Forskning på kommunal- og regional utvikling og innovasjon har stått sentralt ved Telemarksforsking siden instituttet ble etablert. Hovedfokuset ligger på å kartlegge, analysere, forstå og videreutvikle kommunens rolle som samfunnsutvikler, tjenesteprodusent og de-mokratisk arena. I tillegg til å ha nasjonal spisskompetanse på enkeltområder, er vi opptatt av sammenhengene mellom befolknings- og næringsutvikling og hva det innebærer for planlegging, tilrettelegging og utvikling av den kommunale virksomheten. Det inkluderer løsninger for å ivareta oppgaver og drive innovasjons- og utviklingsarbeid innad i organisasjonen, eller samarbeid med andre kommuner eller aktører. Et gjennomgående spørsmål er knyttet til hvordan samfunnsendringer, og endringer i kommunal organisering, oppgavehåndtering og ressursbehov, påvirker demokratisk deltakelse, handlingsrom og innflytelse.
Aktuelle temasider
-
Innovasjon og samskaping
Gårsdagens løsninger er ikke alltid de beste for morgendagens utfordringer. Telemarksforsking har gjennom mange år forsket på hvordan kommunene jobber med innovasjon og utvikling,…
-
Interkommunalt samarbeid og kommunestruktur
Telemarksforsking har gjennomført både regionale og nasjonale utredninger, kartlegginger og evalueringer av et bredt spekter av interkommunale samarbeidsformer. Viktige oppdragsgivere har vært KMD, KS,…
-
Kompetansemekling for bedrifter
Telemarksforsking hjelper bedrifter i Vestfold og Telemark fylke og Viken fylke som treng ny kunnskap og kompetanse for å komme vidare med eit utviklingsprosjekt.…
-
Lokaldemokrati og styring
Lokaldemokrati og styring er et tema som har stått sentralt i mange prosjekter knyttet til interkommunalt samarbeid og kommunestruktur. Her har vi sett på…
-
Regionale analyser og attraktivitet
Hvorfor vokser noen steder mens andre krymper? Hvordan har næringsutviklingen variert mellom ulike steder? Hvilken utvikling kan vi forvente framover? I de regionale analysene…
-
Tillitsmålinger
Våre tillitmålinger gir kunnskap om hvor stor tillit viktige utviklingsaktører har til hverandre i din kommune eller region.Tillit og regional utvikling Gjennom mangeårig forskning…
Aktuelle prosjekter
-
Kompetansemegling Viken 2023
Kompetansemegling bistår bedrifter med FoU prosjekter. Kompetansemeglerne er en del av Forregionprogrammet som skal mobilisere til økt bruk av forskning som et innovasjonsgrep.
-
Kompetansemegling vestfold og Telemark nettverk 2023
Gjennomføre nettverksmøter for å identifisere innovasjons og forskningspotensiale ved å samle flere bedrifter og aktører.
-
Kompetanasmegling Vestfold og Telemark - reiseliv, kultur og opplevelse 2023
Kompetansemegling er en mellomromsaktør hvor man skal bidra til at reiseliv, kultur og opplevelsesnæringen får erfring og kunnskap gjennom forskningprosjekter og dermed ser muligheter…
-
Kompetansemegling Vestfold og Telemark Offentlig og privat samarbeid 2023
Bistå offentlig og private bedrifter i samarbeid om prosjekter som har forskning eller innovasjonspotensialet.
-
Evaluering av Partnerskap for næring og kunnskap Buskerud
Prosjektet består av tre elementer: 1) Kartlegge og evaluere erfaringer med partnerskapet i Buskerud, 3) innhente en oversikt over andre fylkers organisering og erfaringer…
Aktuelle publikasjoner
Kompetansekartlegging i bygg og anlegg og reiseliv i ni kommuner i Vestfold og Telemark | 31.01.2023 | |
Unge voksne i Sandefjord | 15.12.2022 | |
Raskere E6 til byen | 09.12.2022 | |
Kronikk: Supermodellen – vår ypperste eksportvare | 02.12.2022 | |
Konsekvensutredning for Vestfold og Telemark idrettskrets | 01.12.2022 |
Aktuelle saker
-
Vi har fått en ny doktor
Hanna Nyborg Storm disputerte nylig med doktorgradsavhandlingen «Cultural Institutions and attractiveness – How cultural institutions contribute to the development of regions and local communities». Vi har intervjuet henne.
17.11.2022
-
Hva er kompetansemegling?
- Kompetansemegling handler om å mobilisere næringslivet til å bruke forskning når de jobber med innovasjon.
14.11.2022
-
Webinar om samskaping
17.november arrangerer Telemarksforsking et webinar om samskaping med tittelen «Samskaping – hvorfor, hva og hvordan?» Foredragsholder er Jacob Torfing
28.09.2022
-
Få målbare effekter av omstillingsprogrammet
Omstillingsprogrammet fører ikke til målbare effekter på arbeidsplassutviklingen, til tross for gode erfaringer i kommunene. Styrking av lokal utviklingsevne bør heller være hovedmålet.
29.08.2022
-
Hvordan kan Nore og Uvdal bli en attraktiv kommune?
Nore og Uvdal har store utfordringer med en synkende og aldrende befolkning, økende fødselsunderskudd og til dels svak samarbeidskultur. Samtidig er stoltheten over kommunen stor og mange innbyggere og fritidsbeboere ivrer for å bidra til en positiv utvikling.
25.08.2022