Helse, utdanning og velferd

Forskningsgruppen for Helse-, utdannings- og velferdsforskning jobber innenfor et bredt spekter av offentlige tjenester og grupper i samfunnet. Forskningsprosjektene i gruppen har to ulike tilnærminger.

Den ene tilnærmingen vektlegger sektorkunnskap om statlige og kommunale tjenester. Vår forskning omfatter tjenester og sektorer som skole, barnehage, helsetjenester, boligsosiale, innvandring/integrering, arbeidsliv, og arbeidsmarkedsrettede tiltak. Vårt mål er å ha en helhetlig kunnskap om ansvar, arbeidsmetoder, lover og regler innenfor disse sektorene.

Den andre forskningstilnærmingen legger vekt på ulike sosiale temaer eller sosiale grupper. Dette inkluderer studier av sosiale forhold, utsatte grupper eller endringer i samfunnet og omfatter både barn, unge, voksne og eldre. Denne typen studier innbefatter både hvordan sosiale utfordringer oppstår, hvordan ulike sosiale forhold oppleves, og ikke minst hvilke konsekvenser de får.

Gjennom god forståelse for fenomener og sektorkunnskap er det et overordnet mål å gjennomføre forskningsprosjekter som er relevante og verdifulle for våre oppdragsgivere.

Aktuelle saker

  • Nils Asle har begynt hos oss

    I mai begynte Nils Asle Bergsgard som forskningsprofessor ved Telemarksforsking i en 20 prosent stilling. I tillegg har han en stilling som professor ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Vi har intervjuet han.

    18.09.2024

  • Hvordan kan kommuner forebygge vold og overgrep blant barn og unge?

    Telemarksforsking har evaluert tre kommuners prosjekter for forebygging av vold og overgrep blant barn og unge i en treårs periode. Vi har kommet frem til en rekke anbefalinger til kommuner som ønsker å jobbe forebyggende og universelt på dette området. Her får du noen smakebiter.

    16.09.2024

  • Irene har begynt hos oss

    I august begynte Irene Larsen Øyeflaten som forskningsprofessor ved Telemarksforsking. Vi har intervjuet henne etter et par uker på jobb.

    27.08.2024

  • Varig tilrettelagt arbeid i kommunal regi

    I perioden 2018 til 2021 ble det gjennomført et forsøk der kommunene skulle ha ansvar for den statlige ordningen med Varig Tilrettelagt Arbeidet (VTA). Telemarksforsknings evaluering viser at forsøkene samlet sett ikke ga flere i målgruppen et tilbud, sammenlignet med den ordinære ordningen. Enkelte forsøk klarte imidlertid å oppnå klare forbedringer i den siste fasen av forsøksperioden.

    12.08.2024

  • Positive erfaringer med Foreldrekompasset

    Ansatte og foreldre som har deltatt i foreldrestøtte-programmet Foreldrekompasset er gjennomgående positive, viser ny rapport fra Telemarksforsking.

    10.05.2024

Se flere nyheter