Grønn omstilling
Forskergruppen Grønn omstilling arbeider med et bredt spekter av temaer innenfor bærekraftig samfunnsutvikling. Forskningsgruppens profil er rettet mot aktiviteter og prosjekter som bidrar til bærekraftig endring - sosialt, økonomisk og miljømessig - med hovedfokus på matproduksjon og -forbruk, atferdsendringer, sirkulærøkonomi, areal- og ressursforvaltning, lokal stedsutvikling og verdiskaping.
Vi baserer oss på et helhetlig perspektiv og åpen dialog rundt bærekraftsutfordringer og veivalg, med et underliggende verdifokus på sosial og miljømessig rettferdighet. Det sentrale målet med arbeidet vårt er å bidra til ny kunnskap som kan gjøre det lettere å ta fremtidsrettede valg i omstillingen mot grønnere og mer bærekraftige samfunn.
Økt involvering av ulike samfunnsaktører i utviklings- og innovasjonsprosesser kan bidra til rikere perspektiver og mobilisering. Vi både studerer og benytter samskaping som arbeidsmetode, slik som for eksempel stedsbaserte living labs, som legger rammene for å arbeide med samfunnsutfordringer på et lokalt nivå. Vi gjennomfører også følgeforskning som gir oss mulighet til å følge satsninger og tiltak over tid. I enkelte prosjekter har vi en aksjonsforskingstilnærming, som innebærer både fasilitering og analyse av endringsprosesser.
Medarbeiderne knyttet til forskergruppa har ulik kompetanse og dekker til sammen et bredt spekter av bærekraftstemaer, metoder og innretninger.
Aktuelle temasider
-
Areal-, utmarks- og ressursforvaltning
Norsk utmark er i endring. På 16- og 1700-tallet var gruvedrift og skogbruksnæring driverne i utmarka, mens det fra 1900-tallet var utbygging av vannkraft…
-
Bred verdiskaping
Bred verdiskaping har vært sentralt i en rekke prosjekter og synliggjør samspillet mellom ulike former for verdiskaping i arbeid med bærekraftig stedsutvikling. Begrepet ble…
-
Bærekraftig stedsutvikling
Et sentralt tema i mange av våre prosjekter er hvordan vi kan tilrettelegge for bærekraftig samfunnsutvikling på lokalt og regionalt nivå. Dette er en…
-
Bærekraftige matsystemer og sirkulærøkonomi
Matsystemet har bærekraftsutfordringer i alle ledd fra produksjon, bearbeiding, distribusjon, handel til forbruk, med behov for et større mangfold og mer sirkulære løsninger. Det…
-
Samskaping
Hvordan kan man arbeide for å få til utvikling og omstilling mot mer bærekraftige samfunn? Samskaping er en tilnærming til å arbeide med komplekse…
Aktuelle prosjekter
-
FATE: From awareness to engagement - Young consumers in a sustainable food system
FATE aims to promote engagement with sustainable food systems by identifying mindsets among young consumers and developing initiatives and concrete changes in the food…
-
Følgeforskning på innovative samarbeid og bred verdiskaping gjennom lokalprodusert økologisk mat til barnehager/SFO i Horten
Horten kommune er i ferd med å bygge opp en innovativ ordning med innkjøp av økologiske/bærekraftige grønnsaker direkte fra lokale produsenter til bruk av…
-
Kommunedelplanens arealdel Vinje kommune
Utarbeidelse av kommuneplanens arealdel i Vinje kommune
-
Styrking av småskala grønnsaksdyrking gjennom direkte salgskanaler og produsentsamarbeid
Formålet med prosjektet er å bidra til å løse utfordringer med markedsføring og omsetning av økologiske grønnsaker, slik at etterspørsel etter økologiske varer i…
-
COASTREC
Prosjektet COASTREC (FRIKYST på norsk) skal støtte opp under Norges første helhetlige handlingsplan for Oslofjorden. Det er et fireårig prosjekt, finansiert av Norges Forskningsråd,…
Aktuelle publikasjoner
Se flere publikasjonerAktuelle saker
-
Internasjonal forskning på bærekraftsomstillinger i matsystemet
Vestlige samfunn står overfor enorme bærekraftsutfordringer. Det gjelder ikke minst omstillinger i matsystemene. Innenfor den internasjonale forskningen på dette feltet deltar vår seniorforsker Christine Hvitsand.
19.03.2024
-
Tap av natur på den nasjonale dagsorden
Med serien Oppsynsmannen lykkes NRK og programleder Bård Tufte Johansen på en oppsiktsvekkende måte å sette arealtap og naturkrisen på dagsorden, i følge vår forsker Jenny Fossum Grønn.
23.01.2024
-
Vi har fått en ny doktor!
Christine Hvitsand disputerte nylig med doktorgradsavhandlingen «Participatory and collaborative approaches in sustainability transitions: Niche innovations in agri-food systems”. Vi har intervjuet henne.
29.11.2023
-
Vil du skrive masteroppgave om Oslofjorden?
Prosjektet COASTREC (FRIKYST på norsk) skal støtte opp under Norges første helhetlige handlingsplan for Oslofjorden. I prosjektet skal vi undersøke hvilken rolle og hvilket potensial frivillige organisasjoner og frivillighet har i arbeidet med å endre fritidsbruk av kysten i en mer bærekraftig retning.
30.10.2023
-
Forskningssamarbeid om bærekraftig mat til barn og unge
Telemarksforsking er samarbeidspartner i to nye forskningsprosjekter om lokalprodusert og økologisk mat til barn og unge.
15.09.2023