Workshop som virker.

Følgeforsking løftet innovasjonsarbeidet i Horten kommune

mai 30, 2025 Grønn omstilling

– Vi har vært avhengig av at forskerne ikke tar over, at de har respekt for arbeidet vårt, og forståelse for hierarkiet og strukturen i kommunen, sier ernæringsrådgiver i Horten kommune, Pia Torchio.

I Horten kommune kan ansatte i barnehager og SFO se frem til en ny sesong der de kan velge mellom grønnsaker i bestillingslistene til lokale, økologisk bønder. Barnehagene og SFO er rustet med et godt repertoar av oppskrifter som passer til grønnsakene. Deltakerne ved det kommunale dagsenteret leverer grønnsakskassene på døra, og barna får muligheten til å skrelle krokete gulrøtter, som ikke ligner helt på de man valigvis kjøper i butikken.

Pia Torchio er koordinatoren bak denne ordningen, kalt «Horten lokalhandel», et tverrsektorielt innovasjonsprosjekt som startet opp i 2022. «Horten lokalhandel» er nå har gått over i drift, etter å ha blitt følgeforsket på av Telemarksforsking. Dette er en kommunal ordning som innebærer offentlig innkjøp av grønnsaker direkte fra lokale økologiske produsenter, ompakking og distribusjon av et dagsenter, og bruk av grønnsakene i barnehager og SFO-er.

Følgeforskingen på «Horten lokalhandel» har resultert i rapporten «Innovativt samarbeid for et bærekraftig og helsefremmende lokalt matsystem og offentlige innkjøp», som du kan lese her, samt seks råd til andre kommuner som ønsker å gjøre det samme.

Rapporten viser hvordan kommuner kan nå bærekraftsmålene knyttet til landbruk, mat, utdanning, helse og folkehelse gjennom konkret handling på lokalt nivå gjennom samarbeid om lokale matsystemer – slik som de har gjort i Horten.

– Vi i kommunen jobber jo bare, vi har travle dager. Men nå er jobbingen vår iaktatt og dokumentert av forskerne, og synliggjort i en rapport vi er stolte av, sier Toricho.

Workshop som virker

Forskerne arrangerte en workshop der bønder, ansatte fra barnehage og dagsenter og andre aktører i «Horten lokalhandel» møtte hverandre og forskerne. Deltakerne fikk innsikt i resultater fra følgeforskingen, blant annet hvordan lokalhandelen settes inn i en større sammenheng knyttet til bred verdiskaping, og de fire dimensjonene kulturell, miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft.

Deltakerne ble også kjent med hverandres ulike perspektiver og behov, og fikk muligheten til å delta i gruppearbeid på tvers.

– I workshopen fant vi frem til noen felles ønsker og behov som vi gjorde noe med med en gang, forteller Torchio.

De gode spørsmålene

Torchio forteller at hun og andre ansatte i Horten kommune har lagt mye arbeid og engasjement ned i «Horten lokalhandel». Det var derfor avgjørende for dem å møte forskere som hadde forståelse for, og respekt for jobben deres og de organisatoriske rammene.

– Forskerne pirket ikke i måten vi jobbet på. De stilte heller de gode spørsmålene som gjorde at vi kunne se arbeidet vårt på en annen måte, og som løftet arbeidet vårt opp til et høyere nivå, forteller Torchio.

Hun mener følgeforskingen bidro til videretuvikling av ideene i «Horten lokalhandel», og at andre kommuner nå kan lære av jobbingen de har lagt ned gjennom rapporten. En tilleggevinst ved følgeforskingen, er stoltheten og engasjementet følgeforskingen førte med seg:

– Folk i Horten kan være stolte – vi er verdt å følgeforskes på, sier Torchio.

Spredning av resultatene

– Følgeforskingen har gjort at en rekke ulike aktører, slik som KS, Trøndelag fylkeskommune og offentlige mynigheter i Polen, har åpna øynene for oss i Horten kommne, sier Toricho, og viser til at flere har tatt kontakt med «Horten lokalhandel» med ønske om å lære av prosjektet.

Torchio og de andre aktørene i «Horten lokalhandel» kan da peke mot drift av «Horten lokalhandel» i en ny sesong – ettersom de økologiske bøndene i Vestfold for lengst er i gang med dyrkingen.